Ce fac pasionatii de gradina pe timp de iarna?
Perioada de plantare la pomi si plante ornamentale este in timpul perioadei de repaus vegetal. Daca avem noroc in acesta perioada gradina noastra este acoperita de un strat consistent de zapada. Aceasta ofera o protectie sporita plantelor si totodata va asigura si cantitatea de apa necesara pentru primavara. Natura este in repaus, intrebarea este fireasca: in aceasta perioada pasionatii de gradina ce activitati au?
Adevarul este ca, chiar daca nu avem prea mult de lucru afara in gradina putem tine cateva zile de odihna binemeritata. Putem petrece timpul activ si cu folos:
– in casa evaluand anul care a trecut, consemnand rezultatele activitatii, luand in seama ce am facut bine si ce nu. Ne hotaram ce anume dorim sa schimbam in sezonul urmator. Putem planifica gradina pentru sezonul urmator, ce anume plantam, cat plantam din fiecare specie. Schitam cum vor fi asezate aceste straturi;
– in atelier, unde depozitam uneltele si utilaje. Acum este momentul sa facem reviziile anuale ca sa avem totul functional si in cele mai bune conditii cand incepem activitatea in sezonul de primavera;
– daca folosim aceasta perioada mai linistita, pentru planificari, pentru reparatii si revizii la unelte si utilaje si pentru lucruri pentru care nu am avut timp suficient sezonul trecut, natura si plantele noastre din gradina ne vor rasplatii inzecit.
Activitati in gradina pe timp de iarna
Pregatirea solului
Din punctul meu de vedere activitatea cea mai importanta de facut toamna este pregatirea terenului. Aratul sau pregatirea cu un harlet daca suprafetele sunt mai mici. Adevarul este ca aceasta activitate este specifica activitatilor de toamna, dar putem face si in decembrie sau ianuarie daca solul nu este inghetat. Si cum am avut temperaturi destul de ridicate in decembrie 2023 chiar si unele zile din ianuarie anul acesta, am avut toate conditiile naturale sa bifam si aceasta activitate.
Importanta acestei activitati consta in faptul ca odata arat solul devine mai afinat. Bulgarii mari de pamant ingheta, acumuleaza apa din zapada si dupa topirea zapezii ofera conditii optime pentru plantare. Stuctura solului va permite radacinilor sa intre mai usor si in felul acesta rata de prindere va fi mai buna. Cresterea si dezvoltarea pomilor fructiferi, plantelor ornamentale si plantelor din gradina de zarzavaturi va fi mult mai buna.
Perioada de plantare
Multi sunt de parere ca, daca a trecut luna noiembrie au pierdut sezonul de plantare. Ei considera ca trebuie sa mai astepte luni bune ca sa prinda urmatorul sezon cand pot planta in conditii bune pomi fructiferi, arbusti si arbori ornamentali sau butasi de trandafiri.
Adevarul este ca aceste plante pot fi plantati incepand din 15-20 octombrie. In zona noastra e data cand avem primul ingheti, cand aceste plante se scutura de frunze si se opreste circulatia sevei. Din acest moment plantele sunt in repaus vegetal, nu consuma sau consuma o cantitate foarte mica de apa. Nu exista fotosinteza nici evapo-transpiratie – lucru realizat prin Frunze. Plantele sunt scoase din pepiniere si incepe distributia lor si plantarile. Aceasta perioada de plantare tine pana la sfarsitul lunii martie, cand plantele intra din nou in vegetatie.
Perioada de plantare pe timp de iarna?
Da, chiar si in decembrie sau ianuarie putem planta (cat timp plantele sunt in repaus vegetal) cu conditia sa nu fie temperature sub 0 grade si solul sa nu fie inghetat.
In acest interval (20 oct – 30 martie) putem planta atat plante cu radacina libera cat si plante la ghiveci. Plantele cu radacina libera odata achizitionate trebuiesc plantate in termen de 2-3 zile. In cazul in care nu avem posibilitatea sa plantam in acest interval, din anumite motive, atunci cel mai bine e sa stratificam. Facem un sant, introducem radacinile si acoperim cu pamant, pana ajung la lucul lor final.
Daca plantam butasi de trandafiri altoiti sa nu uitam sa facem musuroi in jurul tufei. Musuroiul sa acopere cel putin 2/3 din tulpini pentru a proteja de ger. Aceeasi procedeu putem aplica si la butasii de trandafiri altoiti mai batrani. Despre protejarea trandafirilor obtinuti fara altoire revin cu detalii intr-o alta postare.
Plantele la ghiveci pot fi plantati aproape in orice perioada a anului – evitand totusi zilele caniculare din iulie.
Daca v-am facut pofta, si temperaturile de afara va permit sa plantati ceva, nu ezitati, suntem in plin sezon.
Intretinerea uneltelor si utilajelor
Ordinea din atelier, din gradina, din jurul nostru reflecta ordinea din interiorul nostru, ordinea din mintea noastra si ordinea sufleteasca. A sosit iarna cu zapada si frig, a sosit si vremea cand orice gospodar incetineste ritmul si face ordine si in cap si in jurul lui, in atelier. In sfarsit avem timp sa facem ordine in atelier sa punem toate uneltele la loc, unde sa gasim cu usurinta, sa reparam acele utilaje care necesita mici reparatii pentru ca este foarte neplacut sa scoatem un utilaj primavara si acesta sa fie defect.
Imaginati ca in aprilie scoateti masina de tuns iarba si acesta nu functioneaza, pierdeti o saptamana doua pana gasiti piesa defecta. Intre timp iarba creste si va ia de doua ori mai mult timp taiatul ierbii si nici gazonul nu va arata la fel. Aceiasi poveste cu motocultorul, poate si mai rau daca va trebui sa pliviti manual.
Pe langa acestea sa acordam atentie si lucrarilor de pregatire pentru sezonul rece. De exemplu demontam pompa de apa sau robinetul de gradina, daca sunt expuse inghetului sau sa golim conductele de apa folosite la irigarea gradinii si in acest fel sa prevenim neplacerile cauzate de aceste defectiuni.
Planificari
In fiecare primavara va loviti de aceleasi probleme, nu ati avut timp suficient sa va planificati gradina, ce sa plantati si unde sa plantati, atunci acuma a sosit momentul. Faceti o plimbare in gradina, in curte, luati cu dvs. ceva de masurat. Planificati unde vreti sa puneti straturile, planificati unde doriti sa plantati pomi fructiferi sau plante ornamentale. Alegeti zona pentru arbustii fructiferi, trandafiri sau gard viu, poate un stativ pentru trandafiri cataratori, etc.
Faceti lista cu necesarul de plante, alocati timp suficient sa va documentati despre necesitatile fiziologice ale plantelor. Din lista sa stiti exact unde puteti planta o anumita specie (daca tolereaza umbra, sau dimpotriva necesita multa lumina). Nu uitati sa alegeti plantele ornamentale in asa fel incat tot timpul anului sa aveti ceva inflorit in gradina. Pomii si arbustii fructiferi in asa fel incat din mai pana toamna tarziu sa aveti fructe proaspete.
Dar despre toate astea, o sa revin intr-o postare urmatoare.
Pana atunci odihna bine meritata.