Plantarea pomilor fructiferi
Plantarea pomilor fructiferi in mod corect se poate realiza doar daca parcurgem in prealabil cativa pasi esentiali. Acestia se refera la alegerea perioadei de plantare, alegerea locului de plantare, alegerea soiurilor si a modalitatilor de plantare. Dar sa luam pas cu pas.
Perioada optima de plantare
Pomii fructiferi cu radacina libera se pot planta in siguranta de la intrarea plantelor in repaus vegetal. Asta inseamna caderea frunzelor in mod natural si reducerea circulatiei sevei in plante. In aceasta perioada activitatea biologica se incetineste foarte mult, plantele nu consuma, sau consuma foarte putina apa. Perioada de plantare se intinde pana in primavara cand plantele pornesc din nou in vegetatie. Aceasta perioada difera in functie de regiunea geografica, dar general vorbind putem incadra in intervalul 15 octombrie – 1 aprilie. In acest interval oricand se poate planta (si in ianuarie) cu conditia ca pamantul sa nu fie inghetat.
Perioada de recoltare a pomilor fructiferi din pepiniere incepe (in mod corect) din 10 octombrie si dupa aceasta data pomii fructiferi pot fi achizitionate din pepiniera sau depozite.
Din punct de vedere al practicilor horticole/pomicole corecte nu consider a fi o procedura corecta plantarea pomilor fructiferi cu radacina libera sau ambalata inainte de 5-10 octombrie.
La plantele cultivate si vandute la ghiveci perioada de plantare se extinde foarte mult, cuprinzand efectiv tot anul cu exceptia perioadelor cand pamantul este inghetat.
Alegerea locului de plantare
La alegerea locului de plantare in primul rand trebuie sa avem in vedere dimensiunile la care vor ajunge pomii la maturitate. In acest sens trebuie sa mergem pe idea ca plantele cu coroana mai mare sa ajunga undeva la la marginile parcelei si in partea nordica. In acest fel evitam umbrirea soiurilor cu coroana mai mica. Speciile care formeaza coroana mare sunt: nucul, ciresul, prunii altoiti pe corcodus si cateva specii de mar altoiti pe mar salbatic.
De retinut faptul ca dimensiunea la care va ajunge coroana in primul rand este determinat de portaltoiul folosit.
Distanta de plantare a pomilor fructiferi.
Este foarte important sa tinem cont de aceste recomandari, deoarece aceste distante ulterior nu pot fi schimbate. Prin alegerea distantelor corespunzatoare inca in timpul plantarilor, asiguram spatiul optim necesar pentru o dezvoltare armonioasa a coroanei.
Un aspect specific reprezinta distanta de plantare fata de gardul vecinului sau fata de limita de proprietate. Acest lucru este stabilit in Codul Civil, la articolul 613, conform caruia plantele sau pomii fructiferi care la maturitate depasesc 2 m inaltime trebuiesc plantati la minim 2 m de linia de hotar. Acest regulament nu se refera la garduri vii sau la arbori si arbusti care cresc mai mici de 2 m.
Alegerea speciilor si a soiurilor este o discutie mai ampla asupra caruia o sa revin intr-un alt articol. Acesta se refera in primul rand la preferintele climatice ale soiurilor, la perioada de coacere si in anumite cazuri la asigurarea polenizatorilor pentru speciile autosterile.
Plantarea pomilor fructiferi – pas cu pas
Dupa alegerea soiurilor, a locului si a distantelor de plantare (prin pichetare), urmeaza plantare propriu-zisa, care urmeaza cativa pasi simplii.
- Sasparea gropilor de plantare: dimensiunea ideala este de 40x40x40 cm.
- Fasonarea radacinilor, prin care eliminam radacinile deteriorate, rupte, ciupim varfurile pentru eliminarea portiunilor uscate si stimularea cresterii. Sa evitam scurtarea excesiva a radacinilor.
- Introducerea radacinilor in apa timp de cateva ore, inainte de plantare (recomandat si toamna dar obligatoriu primavara).
- Mocirlirea radacinilor. Mocirla se prepara din pamant, nisip, gunoi fermentat in proportii egale cu apa, de consistenta smantanii. Se introduce radacina in mocirla. Nu se scutura radacinile de mocirla.
- Tarusul de sustinere de bate in groapa sapata pentru sustinerea plantei cel putin in primul an.
- Pe fundul gropii se aseaza un strat de aprox 5-10 cm de gunoi fermentat,
- Deasupra gunoiului se pune un strat de 5 cm de pamant.
- Se introduce puietul cat mai aproape de tarusul de sustinere in asa fel incat nodul de altoire sa ramana cu 5-6 cm deasupra nivelului solului. La gutui si par se pune la 1-2 cm.
- Pamantul se intruduce in mai multe reprize in timp ce pamantul se taseaza usor cu piciorul. Sa fim atenti ca locul de altoire sa ramana la inaltimea precizata.
- Pe parcursul plantarii adaugam 8-10 l de apa, in mai multe etape.
Dupa plantare este important urmarim si daca este necesar sa suplimentam cu apa si sa efectuam taierile pentru formarea coroanei.
Pomii fructiferi necesita intretinere, prin taieri, tratamente fitosanitare, intretinerea terenului dar merita pentru recompensa ce ne ofera prin fructele gustoase si sanatoase. Plantarea unui pom este doar inceputul urmeaza un drum lung pana la recolta.
Spor la plantat.
Ing. hort. Kis Szabolcs