Inmultirea trandafirilor prin altoire
Inmultirea trandafirilor prin altoire
Inmultirea trandafirilor prin altoire este conditionata prin prezenta celor doi parteneri – altoiul si portaltoiul – este obligatorie in cazul trandafirilor. Portaltoii se obtin prin una din metodele descrise anterior, macesul salbatic fiind unul dintre cei mai indicati portaltoi. Portaltoii vor fi ingrijiti corespunzator in vederea altoirii pentru ca, altfel, procesul de prindere are de suferit. De aceea, inaintea altoirii se va face o ultima inspectie a portaltoilor, urmand ca cei dezvoltati insuficient sa fie indepartati fara a fi altoiti.
In cazul trandafirilor, starea portaltoiului este hotaratoare pentru prindere, chiar daca altoii sunt preluati de la plante mai putin viguroase. Inainte de a se incepe altoirea propriu-zisa se vor face, prin sondaj, incercari de dezlipire a scoartei portaltoiului. Dezlipirea usoara este si ea o conditie a reusitei. In general lipsa de umiditate ingreuneaze dezlipirea scoartei.
Alegerea ramurilor de altoi
Pentru obtinerea altoilor se vor alege doar ramuri pe care au fost flori si ale caror petale s-au scuturat deja. Portiunile mediane ale acestor ramuri sunt cele mai recomandate pentru prelevarea de ochi. Frunzele ramurilor recoltate se vor taia ramanand doar cate un petiol lung de aproximativ un centimetru. Acest fragment de petiol va indica daca prinderea s-a facut sau nu. Atunci cand dupa circa o saptamana de la altoire petiolul cade usor la prima atingere inseamna ca altoirea a reusit. Cand petiolul se usuca si nu se desprinde nici dupa saptamani inseamna ca altoirea trebuie refacuta.
Ghimpii de pe ramurile recoltate se indeparteaza. In continuare trebuie asigurata pastrarea corespunzatoare a ramurilor altoi, asta in cazul in care altoirea nu are loc in aceeasi zi cu recoltarea ramurilor-altoi.
Imediat dupa taiere ramurile-altoi vor fi infasurate in carpe ude si introduse cu baza intr-un vas cu apa cu care vor fi transportate intr-un loc umbros, ferit de curenti. Aici vor fi indepartate frunzele, vor fi legate in manunchiuri, etichetate (soi, data recoltarii). Pastrarea manunchilor se face in muschi umeg, in nisip umed etc. Cele mai uzuale metode de altoit la trandafiri sunt: in ochi dormind, in ochi crescand, in placaj si cu ramuri detasate.
Altoirea in ochi crescand si altoirea in ochi dormind nu difera absolut deloc ca tehnica de altoire, diferentele sunt doar la perioadele din an in care ele se aplica.
Altoirea in ochi crescand
Are loc in lunile mai-iunie si ochii altoiti se dezvolta in continuare pana in toamna, iar altoirea in ochi dormind are loc in lunile iulie-august, ochii altoiti urmand sa inceapa dezvoltarea in primavara urmatoare.
Altoirea in ochi crescand, necesita ramuri altoi viguroase care sa aiba 7-8 mm la baza. La inceputul lui mai, cand se executa de regula aceasta altoire, numai trandafirii tinuti in sere pot oferi ramuri de asemenea talie. Altfel ramurile altoi vor fi recoltate toamna si tinute la stratificat in santuri cu nisip, afara, in locuri ferite de curenti si umiditate in exces.
Activitatea de altoire incepe prin pregatirea instrumentelor specifice: briceag de altoit, piatra agraziva, rafie. Nu strica un exercitiu de formare a mainii pe plante salbatice aflate in zona.
Pregatirea portaltoiului
Puietii se dezvelesc de pamant in zona coletului care se curata bine cu o carpa uscata. Urmatorul pas este executia in zona coletului a doua incizii perpendiculare, in forma de T. Taietura orizontala va avea cam 1 cm lungime iar cea verticala o lungime dubla. Apoi se dezlipeste scoarta in zona taieturilor deja facute. Imediat se trece la taierea ochiului altoi care se introduce in despicatura portaltoiului si se leaga cu rafie. Toate aceste operatii vor fi facute cat se poate de corect dar si destul de rapid.
Ochiul altoi se introduce, imediat ce a fost taiat, sub scoarta portaltoiului. El va fi tinut de bucatica de petiol in timpul acestei operatii. Introducerea sub scoarta nu se va face fortat iar atunci cind altoiul nu mai inainteaza in despicatura el va fi retezat la partea superioara exact in dreptul taieturii orizontale a portaltoiului. Este important ca la toate aceste taieri lama briceagului sa nu patrunda in tesuturile lemnoase ale portaltoiului, ci doar in scoarta si cambiu.
Legarea cu rafie se incepe de sus in jos in asa fel incat prima spirala a infasurarii sa prinda cele doua margini ale despicaturii orizontale a portaltoiului. Se continua infasurarea, spirala langa spirala, pana cand este depasita toata incizia. Nodul va fi facut astfel incat sa permita desfacerea usoara. Verificarea se face la 7-8 zile dupa altoire cand se indeparteaza pamantul si se verifica petiolul. La altoii prinsi legatura se va desface cam in trei saptamani de la altoire cand va avea loc si desmusuroirea. Dupa urmatoarele 18-20 zile va avea loc taierea salbatecului care se va executa la 1 cm deasupra ochiului prins. In continuare altoii in crestere vor fi controlati regulat, eventualii lastari salbatici vor fi pliviti. Cand dezvoltarea altoilor permite, ei vor fi ciupiti la 4-5 frunze.
Inmultirea trandafirilor prin altoire in ochi dormind
Se executa de la sfarsitul lunii iulie si pana in septembrie. Se aplica atat portaltoilor nealtoiti cat si celor altoiti in ochi crescand la care altoirea nu a reusit. Tehnica altoirii nu difera de cea expusa in cazul altoirii in ochi crescand. Puietii altoiti trebuie sa fie musuroiti doar pana in momentul in care suntem siguri ca altoii s-au prins. Apoi musuroaiele vor fi desfacute pentru a expune la lumina altoii in vederea fortificarii lor pana iarna. Inainte de primele ingheturi, musuroaiele se vor reface astfel incat ochii-altoi sa se afle sub pamant la 15-25 cm. Inmultirea trandafirilor prin altoire in ochi dormind este metoda cea mai des utilizata in pepiniere.
Altoirea trandafirilor cu trunchi inalt
Se poate face prin oricare dintre cele doua metode, dar punctele de altoire se vor afla la 1-1,2 m deasupra solului. Daca trandafirii cu trunchi inalt se gasesc mai mult la locul definitiv (gradini, parcuri), este preferabil ca altoirea sa se faca la aceeasi inaltime pentru uniformitatea coroanelor. Inaintea altoirii, toti lastarii aflati sub viitorul punct de altoire vor fi indepartati. Inciziile in forma de T se pot face fie pe trunchi fie pe ramurile laterale ale coroanei cat mai aproape de punctul de ramificatie. Pe trunchiurile bine dezvoltate se pot altoi chiar si doi ochi dar in pozitii opuse unul fata de celalalt si la cativa centimetri diferenta inaltime.
Cand altoii prinsi incep sa se dezvolte(13-16 zile de la altoire) portaltoiul se poate reteza deasupra celui mai inalt altoi prins. Lastarii nobili aflati in crestere vor fi protejati de vant printr-o legatura slaba cu trunchiul portaltoiului. Ei vor fi ciupiti corespunzator. Lastarii salbatici care continua sa apara vor fi pliviti. In situatiile in care scoarta portaltoiului nu se desprinde corespunzator se pot aplica celelalte metode de altoire.