Categorie: Uncategorized
Trandafiri port inalt – Ce sa faci ca sa infloreasca abundent tot anul
pas cu pas ca trandafiri port inalt sa infloreasca abundent tot anul
Plantarea
Achizitionare plantelor: Se face din locuri autorizate, ca sa fim siguri de autenticitatea soiului si de starea de sanatate a plantelor, tratamentele fitosanitare au fost realizate in prealabil.Alegerea locului de plantare: trandafiri pomisor prefera locurile insorite, cel putin 4-5 ore de soare de preferat dimineata, ferite de vant puternic sau curenti de aer rece, cu sol bogat in nutrienti si bine drenat.Distanta de plantare: Plantati solitar au aspect impunator, in aliniamente distanta minima de plantare este de minim 1 m, pentru a ramane loc intre coroane si in acest fel sa nu favorizam aparitia bolilor fungice.Perioada de plantare : Toamna din 15 octombrie – pana ingheata solul, iar primavara de la dezghetarea solului pana in 10-15 aprilie in functie de regiunea geografica. Plantarea se face in trei pasi. Primul pas consta din fasonarea radacinilor, pasul doi consta in mocirlirea radacinilor iar pasul trei plantarea propriu zisa. Plantele la ghiveci se pot planta in orice perioada a anului cu conditia ca solul sa nu fie inghetat.Amplasarea unui tutore pentru mentinerea trunchiului in pozitie dreapta si protejarea lui de o eventuala rupere.Intretinere trandafiri port inalt
Udarea trandafirilor este recomandat sa se faca prin sistem de irigare prin picurare. In cazul in care acesta nu exista recomandam o udare saptamanala consistenta de 30-40 l apa pe mp in defavoarea udarilor zilnice cu cantitati mici de apa. Udarea se face dimineata sau seara. Evitati udarile pe caldura mare.Lastari salbatici: In anumite cazuri de sub locul de altoire pot sa creasca lastari salbatici. Acestia pot fi recunoscuti usor dupa culoarea mai deschisa si marimea frunzelor. Lastarii salbatici trebuiesc indepartati in totalitate de la baza de crestere.Taierile sunt de trei tipuri. Taierile de toamna cand tufa se taie uniform la inaltimea de 40-45 cm. Taierile de primavara, cand se indeparteaza lastarii ce nu au rezistat pe timp de iarna, se formeaza coroana tufei prin eliminarea ramurilor din interior. Se intinereste tufa prin eliminarea lastarilor batrani, si reducerea lastarilor la 4-5 muguri. Taierile de vara vizeaza indepartarea lastarilor care au trecut de inflorire prin reducerea lor la 3-4 muguri.Protejarea pe timp de iarna. Dupa taierile de toamna la baza tufei se face un musuroi de 20-30 de cm pentru protejarea tufei de frig. Musuroiul se poate face din pamant, compost, frunze, paie etc. Primavara musuroiul se indeparteaza. Nu se acopera cu folie, plastic sau sticla.Udarea trandafirilor este recomandat sa se faca prin sistem de irigare prin picurare. In cazul in care acesta nu exista recomandam o udare saptamanala consistenta de 30-40 l apa pe mp in defavoarea udarilor zilnice cu cantitati mici de apa. Udarea se face dimineata sau seara. Evitati udarile pe caldura mare.Principalele boli ce pot aparea in plantati comerciale sunt: patarea neagra a frunzelor, rugina trandafirilor, fainarea sau aparitia unor daunatoriTratamente pomi fructiferi – calendar anual complet pe fenofaze
Combaterea bolilor si a daunatorilor la pomi fructiferi se realizeaza printr-o succesiune de tratamente, doua tratamente iarna in timpul repausului vegetativ si aprox. 10-12 tratamente in perioada de vegetatie.
Tratamente fitosanitare la mar
La mar au fost identificate peste 80 de agenti patogeni (bacterii, virusi, fungi) si peste 65 de specii daunatoare de insecte si acarieni. Prevenirea si combaterea acestor boli si daunatori se poate realiza tratamente fitosanitare realizate in mod corespunzator si in timp util. Mai jos va prezint produsele, dozele recomandate si momentul optim pentru aplicarea de tratamente pomi fructiferi.
Tratamente pomi fructiferi
Tratament 1
Se aplica in fenofaza de repaus vegetatic, cat mai aproape de pornirea in vegetatie in perioada 20 ianuarie- 10 martie in functie de zona geografica. Prin acest tratament sunt vizate daunatori ca Paduchele din San Jose si alti paduchi testosi, oua de afide, boli de scoarta, fainare, rapan. Produse recomandate Confidor Oil de 1,5% sau Mospilan 20SG 450g/ha impreuna cu ulei Toil de 0,5%.
Tratament 2
Se aplica cand 10-15% din mugurii florali sunt la inceputul dezmuguririi in perioada 20 martie – 10 aprilie. Sunt combatute gargarita florilor de mar si fainarea. Tratamentul se realizeaza cu Kumulus S 0,3% si Novadim Progress 0,1%.
Tratament 3
Se realizeaza la inceputul infrunzitului in perioada 1-20 aprilie. Prin acest tratament sunt vizate focul bacterian, rapanul si ouale hibernante. Putem folosi produse ca Champion 50WP in concentratie de 0,2%, Funguran OH50 0,2%, Alcupral 50PU 0,3% si Nissorum 10WP 0,03%.
Tratament 4
Se aplica in fenofaza de buton roz, infloritul corolei pana la inceputul infloritului la sfarsit de aprilie. Sunt tratate rapanul si fainarea. Produse folosite Rubigan 12EC 0,04% Dithane M45 0,2% si Score 250 0,01%.
Tratament 5
Tratamentul se raelizeaza in fenofaza de la inceputul scuturarii petalelor (10-15% din flori se scutura) la inceputul lunii mai. Aceste tratamente pomi fructiferi vizeaza boli si daunatori ca rapan, fainare, monilioza, viespea merelor, psilide, paduche lanos, molii miniere, insecte defoliatoare. Recomand urmatoarele combinati de produse : Systhane 12 0,04% + Decis 2,5 0,025% sau Dithane M45 0,2% + Topsin 70 0,07% sau Score 250 0,01% + Sumialpha 0,03 %.
Tratament 6
Cand fructele ajung la diametrul de 1 cm sau la avertizarea combaterii generatiei I a viermelui merelor la sfarsitul lunii mai. Tratamentul are actiune impotriva la rapan, fainare, monilioza, viermele merelor, viespea merelor, paduchele lanos, molii miniere, insecte defoliatoare. Se folosesc combinatii ca: Rubigan 12 0,05% + Sonet 100 0,05% + Demitan 0,07% sau Captadin 500,25% + Zato 50WG 0,01% + Cascade 0,05%.
Tratament 7
Se face la 10 zile de la tratamentul 6 cu aceleasi substante pentru combaterea acelorasi boli si daunatori
Tratament 8
Cand fructul ajunge la marimea de 2 cm in diametru sau la avertizarea combaterii generatiei I a paduchelui din San Jose in perioada 10-20 iunie. Sunt vizate paduchele din San Jose generatia I, acarieni, boli de scoarta, molii miniere, insecte defoliatoare, paduche lanos, rapan, fainare. Substante folosite: Systhane C 0,1% + Torque 500,05% + Decis 2,5 0,05% sau Folpan 50 0,3% + Topsin 70 0,07% + Reldan 0,1%.
Tratament 9
Cand fructul ajunge la 3 cm, sau dupa 10-12 zile de la tratamentul 8, in perioada 20 iunie-10 iulie. Boli si daunatori combatuti: rapan , fainare, monilioza, paduchele lanos, molii miniere, acarieni, paduchele din San Jose generatia I. Se foloseste o combinatie de Dithane M45 0,2% + Topsin 70 0,07% + Decis 2,5 0,05%
Tratament 10
Se aplica cand fructul are jumatate din marimea normala sau la avertizarea combaterii generatiei II a viermelui merelor la jumatatea lunii iulie. Cu acest tratament se combat fainarea, rapanul, monilioza, acarieni, afide miniatoare. Substante folosite: Merpan 50 0,25% + Topsin 70 0,07% + Cascade 5 0,05% sau Folpan 80 0,2% + Metoben 70 0,07% + Sumialpha 0,03%.
Tratament 11
La 10-12 zile se repeta tratamentul 11 cu aceleasi substante
Tratament 12
Cand fructul are 2/3 din marimea normala sau la avretizarea combaterii generatiei a II-a a paduchelui de San Jose in prima jumatate a lunii august. Sunt vizate boli si daunatori ca: rapan, fainare, monilioza, generatia a II-a a paduchelui de San Jose. Substante folosite: Merpan 50 0,25% + Topsin 70 0,07% + Decis 0,05%
Tratament 13
Se repeta tratamentul 12 dupa10-12 zile
Tratament 14
Ultimul tratament se face dupa caderea frunzelor pe parcursul lunii noiembrie. In aceata perioada se combat patogeni micotici si bacterieni. Se foloseste zeama bordeleza in concentratie de 1-3% si Triumf 40WG de 0,3%.
Tratamentele la pomi fructiferi se aplica preventiv pentru o eficacitate mai buna. La fiecare tratament recomand folosirea unei solutii de umectare cum ar fi Silwet, Siltim sau altele cu aceleasi proprietati. pentru a facilita absorbtia mai buna a substantelor folosite. In ultimii ani au aparut soiuri rezistente la rapan si fainare cun ar fi soiul Florina.